Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

czwartek, 9 sierpnia 2012

Tarteletki z kremem karpatkowym




,,, dzisiejszy przepis jest wariacja na temat ciasta krchego, tarty i karpatki. Efekt? Przepyszna slodkosc, w sam raz dla dzieci, ktore obiecuje, po jednym beda mialy dosc. Dla doroslych proponuje dodac do kremu odrobinke rumu dla zlamania slodkiego smaku,,,


Skladniki ciasta:

1 szklanka maki pszennej
1/2 szklanki maki krupczatki
110 g masla, zimnego, pokrojonego w kostke
1 jajo
3 lyzki cukru
maly cukier waniliowy
szczypta soli

Skladniki kremu:

  0,75 l mleka
50 g  masła
1 szklanka cukru
  cukier waniliowy (duży lub dwa małe)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki maki pszennej
2 całe jaja

jeden budyń waniliowy lub smietankowy bez cukru











Wykonanie ciasta:

Do miksera z koncowka z nozem wsyp make, wrzuc maslo, jajko, sol, cukry i zmieszaj.  Schlodz okolo godziny w lodowce. Rozwalkuj i pokroj na kwadraty. Male foremki do tarteletek wysmaruj maslem i wyloz je ciastem. Ponakuwaj i wyloz je papierem sniadaniowym, wsyp groch lub ryz, cos, co obciazy ciasto, aby nie roslo i zeby brzegi sie nie zapadly. Piecz 15 minut , wyjmij obciazenie i piecz nastepne 5 minut do zbrazowienia ciastek. Wyjmij z foremek i wystudz.




Wykonanie kremu:

 Pół  litra mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym następnie w szklance mleka wymieszać mikserem  jajka, budyń oraz obie mąki i wlać to na wrzące mleko. Zagotować ciagle mieszając. Przestudzić. Dodac maslo i wymieszac. Wyłożyć na tarteletki.



Smacznego! Print Friendly and PDF

2 komentarze: