Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

wtorek, 3 grudnia 2013

Baba z jablkami



Przepyszne i puszyste ciasto o jabłkowym smaku i cytrynowym zapachu.. Długo zapadnie w Waszej pamięci chociażby dlatego, ze jest miękkie jak puch i jednocześnie kruche.

Składniki:

2 szklanki maki (cup)
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
5 jaj (zoltka oddzielone od białek)
skorka otarta z jednej cytryny
zapach cytrynowy
2 lyzeczki proszku do pieczenia
4 duze jabłka obrane i wydrylowane
 cukier do posypania


Wykonanie:

Zoltka ubijamy z cukrem i dodajemy olej.. Białka ubijamy ze szczypta soli i dokładamy do zoltek. Delikatnie mieszamy. Dodajemy przesiana make z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy z masa jajeczna. Dodaj skorke i zapach cytryny. Masę wlewamy do blachy 24 cm i układamy na niej jabłka pokrojone w cienkie plastry. Posypujemy cukrem. Pieczemy okolo 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Studzimy w piekarniku (otwartym).
Posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


















Print Friendly and PDF

3 komentarze: