Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

sobota, 21 grudnia 2013

Pierniczki z olejem rzepakowym




Jak co roku o tej porze pieczemy pierniczki.. Piekę je kilka dni przed Swietami a pozniej w Wigilie gdy lepie pierogi i nie mam zbyt wiele czasu na dziewczynki, klade pierniki i lukry na stole i zaczyna się szlenstwo w doborze wzorów i kolorów.. Dziewczynki maja zajęcie a ja mogę poszaleć w przygotowaniach do Wigilii.


Składniki na duza puszkę średniej wielkości pierników:

400 gram maki pszennej przesianej z lyzeczka sody oczyszczonej i lyzka kakao

100 gram miodu podgrzanego ze 100 g masłem (ostudzić)

100 gram cukru (wlac do ciepłego miodu i masla i rozpuscic)

 1 lyzka przyprawy do piernika

szczypta soli

2 duze roztrzepane jajka




Wykonanie:

Składniki  wymieszać i nie dodawać maki nawet jak się klei.. Poczekać chwile az masa sterzeje. Rozwalkowac na grubosc 4 cm. Wykrawac pierniczki i piec w temp 180 stopni C przez 8-10 minut.

 „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go uzywac w kuchni. Pomaga w walce z rakiem i starzeniem się skory.



Ostudzić.
Ja zamykam je w puszce gdy sa jeszcze lekko cieple i zamykam dokladajac kolejne. Szybciej miekna.
Lukrować wedle uznania..









Print Friendly and PDF

1 komentarz: