Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

poniedziałek, 12 maja 2014

Chleb z maszyny z orzechami.




Wiadomo od dawna, ze chleb upieczony wlasnorecznie, w domu, jest przepyszny i zdrowy. Moja rodzina uwielbia chleb pieczony przez nas osobiście. Niestety piekarnik nam niedawno wyzional ducha i jesteśmy zmuszenia do pieczenia w maszynie. Szkoda tylko, ze nie zawsze chlebek wychodzi pięknie wyrosniety gdyż często wyrośnie tak mocno, ze rosnąc dotyka wieczka i opada. Smak absolutnie się nie zmienia tyle, ze nie jest pięknie zaokrąglony. Ostatnim hitem staly się chleby z dodatkami. Takim sposobem powstał chleb z orzechami.

Składniki:

400 g maki chlebowej
1 opakowanie suchych drozdzy (7 g)
225 ml ciepłego mleka
lyzka - kopiasta, masla (rozpusc w mleku)
lyzka soli
lyzka - plaska cukru
pol szklanki mieszanych orzechów - solonych
1 jajko

Wykonanie:


 Do maszyny wlej mleko z masłem, wsyp cukier, sol i orzechy (posiekane)
Wsyp make, zrób dolek i wlej roztrzepane jajko. Wsyp do dolka drozdze.
Wlacz maszynę na 2 program - francuski chlebek z jasna skorka. 

Chleb jest pyszny i delikatny i.. nie rozpada się przy krojeniu.






 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz