Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

czwartek, 15 maja 2014

Chleb z maszyny ze slonecznikiem, oregano i olejem rzepakowym.




Kolejny przepyszny chleb z maszyny. Jest świetnym odpowiednikiem tego z pieca lub piekarnika. My nie mamy wyboru. Piekarnik się zepsuł a nowy będzie w nowym domu lecz do przeprowadzki jeszcze chwila. :) tak wiec pieczemy z maszyny ...

Skladniki :

420 g maki chlebowej białej
3/4 lyzki suchych drozdzy
lyzka soli i cukru
220 ml bardzo cieplej wody
3 lyzki oleju rzepakowego*
nasiona słonecznika (4 lyzki)
lyzeczka suszonego oregano


Wykonanie:

Wlej Wodę do maszyny, wlejwoliwę, wsyp make, cukier i sol, oregano, słonecznik i w dolku drozdze. Wlacz maszynę na 3 godziny ( u mnie to pierwszy program).

Pamiętaj, ze gdy ręcznie wymieszasz składniki to odstaw je w misce, przykryte ściereczka, w cieple miejsce na okolo  1 godzinę. Uformuj bochenek i piecz 25 minut w temp 200 stopni C.



Smacznego!





* „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego dodaje go do chleba , ktory jest naszym codziennym skladnikiem odzywczym. ”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz