Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

niedziela, 12 sierpnia 2012

Krojone ciasto drozdzowe z cynamonem

,,,Ciasto dla tych, ktorzy kochaja zapach cynamonu w kuchni..:),,,,,

skladniki:

1/2 kg maki pszenn
ej
1 opakowanie drozdzy instant (7g)
szklanka cukru
cynamon (okolo 1,5 lyzki)
1/2 kostki masla (125 g)
1 szklanka mleka
1 zoltko plus lyzka mleka

wykonanie:


Wymieszaj drozdze z maka i 3 lyzkami cukru, masl
o rozpusc w mleku i po ostudzeniu dodaj do suchych skladnikow.
dobrze wymieszaj, ugniataj okolo 10 minut  i odstaw do wyrastania, musi wyrastac conajmniej 40 minut. 

Lub wrzuc do maszyny wszystkie skladniki i wlacz na mieszanie z wyrastaniem.

po wyrosnieciu postepuj wg wskazowek nizej

rozwalkuj, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp cynamonem z cukrem. 

przekroj wzdloz na trzy czesci

poloz jedna na drugiej

pokroj w kwadraty

uloz w blaszce...
piecz okolo 35 minut w temp 220 stopni C.





 

smacznego! 
Print Friendly and PDF

5 komentarzy:

  1. dla mnie wszystko co cynamonowe znajduje się w czołówce ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja rodzinka kocha cynamonowe drozdzowki, wiec czesto je pieke..:)

      Usuń
  2. Oj jak ja kocham cynamonowe bułki.. to moje ulubione!
    POzdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń