Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

wtorek, 3 września 2013

Dwaj Lakomi Wlosi -recenzja


Powiem tylko jedno - sa wspaniali i nie chodzi tu tylko o to co gotują ale o to jaka tryskają energia, puszczają oczka do dziewczyn, podrywają dziewczyny, zajadają się owocami prosto z Kampanii, modla się, Śmieja, zbierają grzyby i z jaka miloscia opowiadają nam swoje mlodziencze lata. Genaro jest tradycjonalista, kocha Kampanie i jej stolice Neapol. Pochodzi z tamtych stron i najdroższa jego sercu jest kuchnia Mammy. Podziwiamy jego lzy gdy po latach kosztuje neapolitanskich pomidorów, pomarańczy, gdy zrywa figi dla Carluccio. Wszystko to jest przeplatane wielka pasja i przykryte płachta ogromnej przyjaźni i milosci do swojej Ojczyzny.

Antonio - bardzo go lubię ale i tak moim ulubieńcem jest Genaro. Uwielbiam go gdy gotuje z Jamie'm i gdy gotuje sam. 
Wrzucam kilka filmów z serii o Wlochach i kilka filmów Genaro - warte obejrzenia. W Foodtube Jamie'ego mozna znalezc wiele jego filmików - polecam...

Ksiazke polecam tym, którzy kochają kuchnie włoska ale nie wiedza jak się za nia zabrać. Wbrew pozorom nie jest trudna i.. wcale nie jest to tylko makaron i pizza ale i polenta, ragú i wiele wiele innych pyszności.

Jeśli chcecie, sluze przepisami. Proszę tylko powiedzieć tak czy nie a ja ich kilka wrzucę w notatkach.



















































3 komentarze:

  1. Uwielbiam ich ogladac. Tryskaja takim optymizmem, ze hej! :)
    Ksiazki nie znam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Kasiu za komentarz. A co do ksiazki to jest super szczegolnie dla tych, ktorzy serce oddali Italii, jak ja:)

      Usuń