Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

sobota, 8 marca 2014

Pudding z paczkow z sosem custard



Nadszedł czas gdy okazuje się, ze w szafce kuchennej stoi jeszcze jedna miska pelna paczkow. Nikt juz ich pewnie nie zje bo straciły na swiezosci ale.. nie straciły smaku. Mozna wiec pomyslec co z tym fantem zrobić aby go nie wyrzucić. Jest jeden sposób, który ostatnio zawitał mi do glowy. Pudding.. pudding? Czemu nie! Skoro mozna zrobić pudding z bulki, z pannetone, z biszkopta lub chałki drozdzowej, mozna zrobić tez i z paczkow. Wiec do dziela. 

Składniki:
paczki po dacie swiezosci :)
maslo do wysmarowania formy
dwie szklanki mleka
150 ml Śmietanki kremówki
3 jajka
4 lyzki cukru pudru
lyzeczka esencji waniliowej

sos custard:

3 zoltka
4 lyzki cukru pudru
200 ml Śmietanki kremówki
250 ml mleka
1 laska wanilii

Paczki kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.



Zoltka mieszamy z cukrem, esencja, mlekiem  smietanka. Białka ubijamy na piane. Mieszamy razem. Wylewamy na paczki. 



Pieczemy w temp. 180 stopni C przez okolo 40 minut. Trzeba uwazac, zeby nie spalic gory. 


W tym czasie przygotowujemy sos.
Zoltka mieszamy z mlekiem. Smietanke z cukrem podgrzewamy . Wlewamy do niej ubite zoltka i mieszamy. Dodajemy nasiona z laski wanilii. Sos musi miec konsystencje ciasta naleśnikowego ale nie mozna go zagotować gdyż zoltka się zetna. 
Sos podajemy na ciepło lub na zimno.




Polany sosem pudding jest dopełnieniem doskonalosci.




 Smacznego!


2 komentarze:

  1. ciekawy przepis, nie jadłam czegoś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, ja tez nie, dopoki go nie wymyslilam :)

      Usuń