Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

piątek, 7 marca 2014

Salatka na lunch z gyrosem





Wiosna za oknem. Czy u Was także? W Holandii na całego zagoscila Pani Wiosenka wiec z tej okazji trzeba zaczac nieco lżejsze potrawy wprowadzać do naszego jadłospisu. Zaczniemy od tego, ze jesteśmy rodzina miesozercow, wiec lubimy mięsne dodatki nawet  w sałatkach. Takie mięso jak kurczak, stek wolowy, gyros czy bardzo popularna w Holandii szwarma (shoarma).. U nas często ona gości na stole w danach tureckich (pity), włoskich pizzach lub sałatkach. Mięso na gyros tez będzie tu pasowało.

A wiec dobór warzyw, jak to w surówkach, sałatkach ze swiezych warzywek, dowolna. To czego dusza zabraknie lub czym lodówka bogata.

Obowiązkowo sol morska, swiezo mielony pieprz, zioła i oliwa z oliwek vergine.

Ostatnio często u nas gości awokado. Nadaje się wspaniale do sałatek, mies,  kanapek i do pizzy (dodajemy na koniec, po pieczeniu, nie do pieczenia).  Awokado jest zdrowe i pyszne wiec nie zalujcie ilości i jakości. Kupcie dobrze dojrzale awokado. Musi byc twardawe ale nie twarde jak kamień. Musi miec kolor ciemno fioletowy z zielenia ale nie moze byc siny. Pamiętajcie, ze przy ogonku nie moze byc pomarszczone, takie suche, musi wygladac na jędrne.

Awokado kroimy na pól wokol pestki. okrecamy wokol własnej osi i rozkładamy. W pestkę trzeba wbic na wprost noz i lekko przekrecic, powinna puscic jeśli awokado jest dojrzale. Gdy jest przejrzałe, będzie nam się mazac. Tylko dojrzale awokado jest smaczne. Niedojrzale jest twarde i cierpkie, z przejrzałego zrobi się papka i będzie gorzkawe.

Tak wygląda dojrzale awokado.
 




Warzywa kroimy, układamy na talerzu, polewamy oliwa, solimy i pieprzymy. Jako dodatek moze nam posluzyc jajko, lub kurczak, lub szwarma - gyros. 



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz