Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

poniedziałek, 17 marca 2014

Spaghetti marinara.



Kolejna odsłona spaghetti w wersji fusion. Dzisiejsza propozycja jest mniej skomplikowana i bardziej znana wszystkim, którzy lubia makarony. Marinara czyli marynarska. Na chlopski rozum z owocami morza. 

Składniki:

Makaron spaghetti omnomnom
pomidorki koktajlowe (upieczone w piekarniku razem z galazka)
owoce morza (krewetki, malze, mięso kraba)
bazylia - swieza
oliwa z oliwek ekstra vergine
oliwa z oliwek z drugiego tłoczenia, do smażenia
kilka paseczków zielonej cukinia (cienkich)
kilka plasterków czosnku (usmażonego)
sol i pieprz


Wykonanie:

Najpierw rozgrzej oliwę i usmaż na niej czosnek, nie spal, ma byc zarumieniony. Odloz. Usmaż paski cukinii. Odloz. Usmaż owoce morza, po kolei i odloz na talerz. Upiecz pomidory przez okolo 5 minut w temp 250 stopni C .
Makaron gotujemy al'dente. Trzeba go od razu wymieszać z oliwa z oliwek , posolic i popieprzyć. Wymieszaj na patelni z owocami morza, dopraw do smaku. Uloz na talerzu lub w inny oryginalny sposób (u mnie na muszli Sw. Jakuba). Poloz cukinie, krewetki, malze i kraba. Ozdabiamy pomidorami i bazylia.

Smacznego!











Bierzemy udzial w akcji na durszlaku z Omnomnom


Fusion  w kolorach #omnomnom

2 komentarze:

  1. MmMmmm ale apetycznie wygląda cudownie podane tak artystycznie aż szkoda jeść :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń