Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

piątek, 26 lipca 2013

Buleczki i wieniec z jagodami i serem.



Dzisiejsza propozycja to buleczki drozdzowe z twarozkiem i swiezymi jagodami.
Z drugiej polowy ciasta zrobilam wieniec  z tym samym nadzieniem.
Ciasto jest puszyste a buleczki miekkie i nie za slodkie.
Polecam w sezonie jagodowym. Jagody mozna zastapic innymi owocami takimi jak np czarna porzeczka lub borowka amerykanska.

Skladniki na ciasto:

600 g maki pszennej (przesianej)
100 g cukru, mialkiego
50 g masla (miekkiego)
2 jaja
21 g suchych drozdzy
szczypta soli
300 ml mleka (cieplego)
cukier do posypania jagod.


Wykonanie:

Make przesiewamy , dodajemy cukier i sol, mieszamy i dolewamy  roztrzepane jajka wymieszane z maslem i mlekiem  Mieszamy do polaczenia sie skladnikow. Odkladamy w cieple miejsce na 1,5 godziny. 
Dzielimy na dwie czesci.



Rozwalkowujemy na prostokaty i na polowie rozkładamy masę serowa (ponizej ) i posypujemy jagodami. Posypujemy cukrem. Zawijamy i kroimy na dlugie buleczki. 
Ukladmay na blache wylozona papierem pergaminowym.
Pieczemy 15- 20 minut w temp. 200 stopni C.
Posypujemy cukrem pudrem



Z druga czescia postępujemy dokładnie tak samo tylko nie kroimy ale zawijamy dwa konce i robimy wieniec, układamy na blachę i pieczemy 20 - 25 minut w temp 200 stopni C.



Składniki do masę:

450 g sera twarogowego poltlustego zmielonego
dwa duze cukry waniliowe
2 zoltka
10 g masla roztopionego
2 lyzki maki ziemniaczanej


Wszystkie składniki polaczyc w jednolita masę za pomoca widelca. Ukladac na cieście, posypać jagodami i cukrem.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

2 komentarze: