Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

wtorek, 16 lipca 2013

Obiad z ogrodu.



Wczorajszy obiadek powstał dzięki temu co mamy w ogródku. No, oprócz ryzu. Soja rosnie ale ryzu jeszcze nie hoduje, ale kto wie, moze za rok.:)

Kurczak w warzywach strączkowych:

(4 osoby)

Piers z kurczaka -1,5
Fasola w strączkach długa, np Jas
groszek swiezy, nie mrożony
bob, swiezy, sezonowy
 mozna dodac (tak jak ja dodałam) np brokulki
maka pszenna - 4-5 lyzek stolowych
olej do smażenia
woda
wino biale wytrawne (okolo pól szklanki)
czosnek (dwa ząbki)
cebulka młoda - 3

Ryz smażony po chińsku:

 (4 osoby)

ryz,
jajka z wolnego chowu - 3
 sol i pieprz
olej do smażenia ( najlepiej olej do woka)

Salata:
 
mix salat - czerwona strzępiasta, zielona maślana, rukola
oliwa z oliwek ekstra vergine
sol morska
pieprz
sok z cytryny
mozna dodac cos chrupkiego np prażone orzechy lub grzaneczki z chleba tostowego


Wykonanie:

Ugotować ryz w osolonej wodzie, tak okolo 10 minut po wrzuceniu do wrzątku. Odlać na cedzaku, odrobinę wody z ryzu zostawić w garnku, postawic cedzak na garnku, przykryc pokrywka i tak odstawic.


Pokroić kurczaka w drobna kostkę, wrzucić do miski z maka pszenna, obtoczyć i  podsmazyc na oleju do uzyskania złotego koloru. Dorzucić czosnek i cebulkę poszatkowana w piórka.
wrzucić wyłuskany groch, bob i pokrojona w calosci fasolkę w strączkach (musi byc młodziutka i plaska - inaczej będzie łykowata).
Dodać kwiaty brokuła, mieszac. Posolić i popieprzyć. Mieszając smazyc okolo 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie dolac wino, gotować okolo 5 minut az alkohol wyparuje. Dodać wrzącej wody (okolo szklanka)
Gotować do momentu az zmięknie fasolka. (Na małym ogniu)



Ryz wrzucić na rozgrzany olej. Smazyc pomału ciągle mieszając. W miseczce roztrzepać jajka, posolić i popieprzyć. Wylać na ryz, szybko wymieszać aby ryz równomiernie pokrył się jajkiem. Zdjac z ognia.



Umyte salaty porwać i wrzucić do miski, dodac orzechy lub grzaneczki z chleba.
W słoiku wymieszać oliwę z oliwek z cytryna, sola morska i pieprzem swiezo mielonym.
Wylać na salate, wymieszać delikatnie rękoma, wylozyc na polmisek.



Podawać




Smacznego!


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz