Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

wtorek, 9 lipca 2013

Kurczak, ryz i czeresnie w roli glownej.



Witam,

musze powiedzeciec, ze warszrsztaty czegos mnie nauczyly..
Jak zrobic dobre zdjecie, nawet jesli masz do wyboru tylko zwykly aparat a nie lustzanke.


Cos w tym jest, bo kazde moje kolejne zdjecie zaczyna byc coraz lepsze.
Bardzo mnie to cieszy i  mam nadzieje, ze takim sposobem zachece wieksza ilosc ludzi do odwiedzin mojego bloga a takze do zostawienia po sobie sladu w postaci komentarza. :)

zdjecie wyzej przedstawia wczorajszy obiad.


RYZ smazony, z mlodym groszkiem, bobem i z jajkiem.

ryz gotujemy, odlewamy, chlodzimy, smazymy, czesto mieszajac aby sie nie zabrazowil, ma byc bialy ale lekki i puszysty, dorzucamy ugotowamy groszek i bob, zalewamy utrzepanym jajkiem, mieszamy az jajko sie zetnie, podajemy.


Druga patelnia to piers kurczaka duszona w masle, bialym winie z rozmarynem.

Piers kurczaka kroimi w cienkie plastry, obtaczamy w mace, ukladamy na patelni, na rozgrzanym masle, nie goracym, cieplym i dopiero gdy cale mieso mamy ulozone, zwieszmay gaz, zrumieniamy, odwracamy, znow zrumieniamy, wlewamy pol szklanki wina bialego, wytrawnego, czekamy jakies 5-8 minut aby alkohol wyparowal, dodajemy kilka igiel rozmarynu, zalewamy wbulionem z kurczaka, okolo 1 szklanki, gotujemy na srednim ogniu okolo 10 minut, przprawiamy sola morska i pieprzem,  podajemy.



Warzywa z mojego ogrodu, w tym bob i groszek, dodane do ryzu.. Kalarepke pozarly moje corcie. 






Kolejnym etapem jest deser.
Czeresni nam u nas dostatek w tym roku.
Zatrzesienie owocow i szpakow :)
Postanowilam zakasac rekawy i wziac sie za zbieranie. Takim sposobem powstaja dobroci z czeresniami w roli glownej.

nasze czeresnie
  
 


Powstala wiec wspaniala, wilgotna i bogata w owoce baba, ktora znikla w mgnieniu oka.
Polecam tym, ktorzy uwiebiaja gdy w ciescie jest bardzo duzo owocow, co sprawia, ze ciasto jest wilgotne i zwarte.


Skladniki na babe z czeresniami

300g maki
200 g cukru mialkiego
250 g masla, miekkiego
2 lyzeczki proszku do pieczenia (plaskie)
6 jajek,
szczypta soli
300 g wydrylowanych czeresni (wisni)


wykonanie
Maslo ucieramy z cukrem na gladka mase, dodajejmy po jedny jajku, wciaz mieszajac.
Make przesiewamy z proszkiem i dodajemy po lyzce do masy, pomalu mieszjac, dodajemy szczypte soli, dodajemy owoce, mieszamy.  Wlewamy do wysmarowanej maslem formy. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180-200 stopni C.

Smacznego!!!!!!

Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. ta babka do mnie wręcz krzyczy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Olenko za odwiedziny i mily komentarz, nie omieszkam wpasc do Ciebie. POzdrawiam seredcznie.

      Usuń