Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

poniedziałek, 29 lipca 2013

Tagliatelle z bobem, brokulem i bialym sosem.



Makaron..uwielbiamy pod kazda postacią. Ten jest swiezutki i wspaniały... Do tego warzywa z wlasnego ogrodu i efekt murowany - smakuje wszystkim.

Składniki:
250 g swiezego makaronu
oliwa z oliwek
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
bob  (ugotowany i obrany)
brokuł
boczek w kostce, okolo 100 g
sol i pieprz


wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy boczek i  czosnek pokrojony w piórka na zloty kolor, trzeba uwazac, zeby nie spalic bo zgorzknieje.
Gotujemy bob w osolonej wodzie. Trzeba pamietac, ze wybieramy bob młody, nie przerosniety, gdyż ten stary jest niesmaczny i mączny w smaku. Młody jest słodki i gotuje się w ciągu kilku minut. Obieramy z lusek. Gotujemy brokuł, mdly , maly, tez się szybko ugotuje. Warzywa przekładamy do oleju i czosnku i chwile smażymy na małym ogniu, delikatnie mieszając. Warzyw nie mozna przegotować, gdyż zrobi się z nich mazia. A wiec młody bob gotujemy okolo 5 minut od wrzucenia na wrzątek a brokuł okolo 7 minut od wrzucenia na wrzątek.
Następnie dolewamy smietanke , solimy, pieprzymy i wylaczamy.










Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i delikatnie mieszamy. Układamy na talerzu mala porcje, posypujemy parmigano i polewamy dobra oliwa vergine.



Efekt końcowy
Smacznego!
Poniżej warzywa z naszego ogrodu!
 
 


Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. Zdrowe , pyszne i pięknie podane do tego warzywa ze swojego ogrodu Pyszności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jeszcze raz ja :) ciekawe czy bób zbierał znowu ten śliczny szkrab z wpisu z drugiego bloga :))

      Pozdrawiam serdecznie

      wtorek, 26 czerwca 2012
      Zbiory i pierwsze przetwory.

      Usuń