Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

środa, 14 sierpnia 2013

Powidla sliwkowe


 Jest taki okres w roku, gdy śliwek dostatek i taki urodzaj, ze łapiemy się za glowe gdy kolejne Śliwki laduja w naszej kuchni.W takim momencie polecam z całego serca ten wlasnie przepis na powidła śliwkowe. Nie ma nic lepszego w zimny i ciemny poranek gdy na stole gorące bulki i pachnąca kawa a przy nich na talerzyku wlasnie te powidła. 


Składniki
Śliwki
cukier
słoiki
bardzo duzy garnek z podwójnym dnem
duzo czasu
sporo cierpliwosci

Wykonanie:
Śliwki umyć, wypestkować, zasypać cukrem. I teraz tak, musimy wiedzieć ile cukru maja w sobie Śliwki. Jeśli sa bardzo słodkie i przejrzałe, bierzemy na 10 l garnek wypestkowanych śliwek okolo 1,5 kg cukru. Im kwaśniejsze tym więcej cukru.
Gotujemy Śliwki na małym ogniu 3-4 godziny, często mieszając od dna.
Wylaczamy.
Na drugi dzień wlaczamy Śliwki na kolejne parę godzin. Musimy uwazac, zeby plomien gazu byl malutki. Powidła maja parowac nie pyrkac gdyż beda bardzo chlapać po kuchni i się przypala. One maja parowac i się smazyc bardzo, bardzo powoli. Po kilku godzinach wylaczamy (6-7)
Kolejnego dnia przygotowujemy słoiki. Wyparzone i suche. Powidła gotujemy kolejne kilka godzin. Tak okolo 3-4 . W momencie gdy masa zacznie bardzo przywierać do dna, znaczy, ze powidła gotowe.

Teraz przekładamy wrzace powidła do sloikow, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Nie trzeba pasteryzowac.

Smacznego!

P.S. powidla wymagają czasu. przeznacz sobie na nie trzy dni. Inaczej nie uzyskasz konkretnego ciemnego koloru i bardzo intensywnego smaku. Polecam z całego serca.









Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz