Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

piątek, 16 sierpnia 2013

Sliwki w kompocie z brazowego cukru



Tyle ile blogow, tyle i przepisow na kompoty, dzemy, powidla i ciasta ze sliwkami w roli glownej. Majac tyle sliwek w tym  roku zostalam zmuszona wrecz do ich wykorzystania w przerozny sposob. Jednym z nich jest kompot. Kilka sloiczkow zima przypomni nam o garocych dniach lata. Jednak ten kompocik rozni sie od innych, gdyz zamiast bialego cukru uzylam w nim cukier trzcinowy, jasnobrazowy. Jest przepyszny, aromatyczny i nadaje sliwkom przecudny kolor w sloiku. 

Tak wiec na pol litra wody dajemy 1,5 lyzki cukru, zalewamy takim roztworem sliwki i pasteryzujemy od chwili zagotowania sie wody okolo 15-20 minut.
Smacznego!







Zapraszam oczywiscie na maja akcje na durszlaku, ktora zaczyna sie juz za kilka dni......
juz od 25 sierpnia..!!






 Przepis bierze udzial w akcji...













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz