Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

wtorek, 13 sierpnia 2013

Placek ze sliwkami

  
Od rana rozprawiam się ze Śliwkami, którymi uraczył mnie mój Kochany. Tak wiec, powidła się smaza, 10 kg zamrażarce, 5 w słoikach no  i jest także placek. Kocham, ubóstwiam i mogę zajadac dzień w dzień - śliwkowe ciacho.Dzisiejszy przepis podkradłam Dorocie z wypieków, trochę poprawiłam po swojemu i upiekłam. :) Pycha!

Skladniki na ciasto:

Śliwki, bez pestek, przekrojone na pól (nie za duzo, zeby nie zrobił się zakalec) - u mnie pól kg
1/2 cup cukru
1,5 cup maki (make przesiewam po odmierzeniu) pszennej
2 lyzki maki semoliny
1 lyzeczka maczki kukurydzianej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzka octu winnego
120 g masla miękkiego
3 jajka
3/4 cup mleka
cukier waniliowy 16 g

wykonanie:
Maslo utarłam z cukrem, dodałam jaja. Masa wygladala jakby się sciela.  Nie zwazajac na nic, dodałam przesiana make pszenna z maczka kukurydziana i proszkiem. Miksowałam okolo 5 minut. Pozniej dodawałam mleko ciągle miksując. Na koniec semolinę i ocet. Wymieszałam. Masa wygladala jakby nie do końca się polaczyla. Wylałam na kwadratowa blaszkę, wylozylam owoce. Piekłam 40 minut w temp 180 stopni C. Patyczek byl suchy. Ostudziłam, nie dawałam ani pudru ani lukru, ale jeśli ktos lubi, to czemu nie, mozna dodac.

Smacznego!






Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Placek wyszedł smakowicie , wygląda jak by był bardzo delikatny i rozpływający się w ustach i z pewnością taki jest :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokladnie taki jest.. pyszny, polecam..

      Usuń