Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

wtorek, 13 sierpnia 2013

Placek ze sliwkami

  
Od rana rozprawiam się ze Śliwkami, którymi uraczył mnie mój Kochany. Tak wiec, powidła się smaza, 10 kg zamrażarce, 5 w słoikach no  i jest także placek. Kocham, ubóstwiam i mogę zajadac dzień w dzień - śliwkowe ciacho.Dzisiejszy przepis podkradłam Dorocie z wypieków, trochę poprawiłam po swojemu i upiekłam. :) Pycha!

Skladniki na ciasto:

Śliwki, bez pestek, przekrojone na pól (nie za duzo, zeby nie zrobił się zakalec) - u mnie pól kg
1/2 cup cukru
1,5 cup maki (make przesiewam po odmierzeniu) pszennej
2 lyzki maki semoliny
1 lyzeczka maczki kukurydzianej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzka octu winnego
120 g masla miękkiego
3 jajka
3/4 cup mleka
cukier waniliowy 16 g

wykonanie:
Maslo utarłam z cukrem, dodałam jaja. Masa wygladala jakby się sciela.  Nie zwazajac na nic, dodałam przesiana make pszenna z maczka kukurydziana i proszkiem. Miksowałam okolo 5 minut. Pozniej dodawałam mleko ciągle miksując. Na koniec semolinę i ocet. Wymieszałam. Masa wygladala jakby nie do końca się polaczyla. Wylałam na kwadratowa blaszkę, wylozylam owoce. Piekłam 40 minut w temp 180 stopni C. Patyczek byl suchy. Ostudziłam, nie dawałam ani pudru ani lukru, ale jeśli ktos lubi, to czemu nie, mozna dodac.

Smacznego!






Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Placek wyszedł smakowicie , wygląda jak by był bardzo delikatny i rozpływający się w ustach i z pewnością taki jest :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń