Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

środa, 7 sierpnia 2013

Papadrelle z sosem pomidorowym i boczkiem


 Przepyszny, swiezy makaron z tego przepisu. Do tego sos pomidorowy na boczku i czosnku.

Składniki:

Swiezy makaron
Butelka - 250 ml sosu pomidorowego
4 ząbki czosnku
sol
pieprz
swieza bazylia
parmezan
oliwa z oliwek

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odsedzic.
W czasie gdy makaron się gotuje, na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek do smażenia, wrzucamy boczek pokrojony w drobna kostkę. Po zrumienieniu boczku dorzucamy czosnek pokrojony w piórka. Chwile smażymy, uwazajac aby czosnek się zrumienił ale nie spalił. Następnie wlewamy sos pomidorowy, solimy i pieprzymy do smaku.
Gotujemy na malutkim ogniu okolo 10 minut do odparowania wody.
Dodajemy bazylie.

Na patelnie wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy z sosem nie wylaczajac gazu.
Odstawiamy.
Układamy na talerzu, posypujemy parmezanem i polewany dobra oliwa z oliwek vergine.








Smacznego!


Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. musi być niesamowicie aromatyczny, boczek i pomidory swietnie się razem zgrywają ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne połączenie smaków,poproszę porcję,wygląda mega apetycznie.

    OdpowiedzUsuń