Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Placki z cukinii i mieszanka salat z twarogiem i cebula


Sezon na cukinie w pelni.  W ogrodzie czyste szaleństwo w kuchni także. Codziennie cos nowego z cukinia w roli glownej. :) Dzisiejsza propozycja to znane wielu placuszki z cukinii podane z mieszanka salat prosto z ogrodu, biala, krucha, lodowa, rukola, czerwona strzępiasta. Od koloru do wyboru.


Skladniki na placki:
cukinie 3 sztuki, średnie, nie przerosniete, przekrojone na cztery i z wyciętymi pestkami
 4 ziemniaki starkowane na grubych oczkach
4 kopiaste lyzki maki
cebula
sol i pieprz
2 jajka



Cukinie szatkujemy na grubym oczku, przyprawiamy i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy make i jajka. Cebule kroimy w drobniutka kosteczkę i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy ziemniaki.
Smażymy na średnim ogniu z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

Propozycja podania

Placki z salata.

Mieszankę salat doprawiamy sola i pieprzem, z oliwy z oliwek , cytryny i lyzki musztardy robimy sos, zalewamy salate, dodajemy drobno pokruszony twaróg i poszatkowana w piórka czerwona cebule.






Smacznego!


Print Friendly and PDF

5 komentarzy:

  1. Świetne placuszki, uwielbiam takie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj my tez.. cukinii tyle w tym roku, ze co rusz je smaze. :)

      Usuń
  2. Pyszności masz w tym ogrodzie, ja tylko trochę pomidorów, słaba ze mnie ogrodniczka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lepsze kilka dobrych pomidorow niz nic Opalanko..:)

      Usuń