Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

niedziela, 4 sierpnia 2013

Tarta roza z cukinia i twarogiem



Witajcie, dzisiejsza propozycja to tarta z cukinia i twarożkiem w kształcie rozy. Jest przepyszna na ciepło i na zimno. Cukinie moga byc dwukolorowe, jedno kolorowe, moze byc tez baklazan  lub marchew. Wybór zalezy od tego na co wlasnie jest sezon.



Składniki:

ciasto kruche:
15 szklanki maki
szczypta soli
125 g masla, zimnego
2 duze zoltka z jajek z wolnego chowu
2 lyzki lodowatej wody

Wykonanie:

Składniki wrzucamy do malaksera i ucieramy z nich ciasto. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.


Skladniki farsz:

2 cukinie, średnie, nie za duze, zolta i zielona
kostka twarogu
sol
pieprz
2 białka
1 jajko
pól szklanki mleka
pól szklanki Śmietanki 30%

Wykonanie:
Skaldniki wymieszać i przyprawic.

Ciasto wyjąc z lodówki, rozwalkowac, ulozyc w formie do tarty, wylać na to masę serowa, pokrojone w cieniutkie plastry, wzdloz, cukinie, układamy na masie, tak, zeby utworzyły formę platkow kwiatu.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C, okolo 40 minut. Sprawdzać, zeby się nie przypaliło. Gdy masa się zetnie, tzn, ze tarta gotowa..

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Propozycja podania
Tarta, duszony kurczak w białym sosie, brokuł z wody z masłem .






Smacznego!


Print Friendly and PDF

12 komentarzy:

  1. świetnie wygląda, z chęcią wykorzystam przepis:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio robiłam podobną tartę , znaczy podobnie ułożoną :) bo składniki były inne :)


    Twoja wyszła przepięknie a smakuje pewnie jeszcze lepiej , dziękuje za przepis

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za kolejne odwiedziny.. U Ciebie te tarte zobaczylam i po swojemu upieklam :)

      Usuń
  3. Już od dawna mnie kusi taka tarta "różana". Wygląda bardzo efektownie, a ze składników wynika, że była przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  4. za każdym razem, gdy widzę tę tartę zachwyca mnie jej wygląd :) gdybym jej spróbowała, pewnie jej smak też by mnie zachwycił... :)

    OdpowiedzUsuń