Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

wtorek, 27 sierpnia 2013

Warzywa w ciescie wg Jamie Oliver.




 Przepis jest na oparty a przepisie Jamie'go Olivier'a. On zrobił kalafior w cieście a ja zrobiłam warzywka z ogrodu w tym cieście.

Składniki:

warzywa np kwiaty cukinii
baklazan
cukinia
brokuł
i co tam jeszcze mamy
maka, do posypania
olej roślinny
sol morska
1 cytryna

ciasto
1 lyzeczka nasion kuminu
2 lyzeczki ziaren czarnej gorczycy
2-3 suszone chilli
1 lyzeczka ziaren czarnego pieprzu
200 g maki z proszkiem do pieczenia
1/2 lyzeczki kurkumy
350 ml zimnego piwa
sol morska

Przygotowanie

Przygotuj ciasto. W mozdzierzu utrzyj przyprawy. Make wsyp do miski, dodaj przyprawy oraz kurkumę i wymieszaj, wlej wiekszosc piwa. Masa musi miec konsystencje Śmietany. Jeśli jest zbyt gęsta wlej resztę piwa.
Warzywa umyj i osusz. Z kwiatów cukinii wyjmij paleczki. Pokrój cukinie, baklazana,  podziel kalafior lub brokul na rozyczki.
Oprósz maka, nadmiar strzepnij.
Rozgrzej olej w glebokim rondelku. 
Smaz na zloty kolor. Osacz na papierze kuchennym.
Po usmażeniu uloz na polmisku i posyp sola, przed podaniem polej oliwa z oliwek.

Smacznego!

Przepis bierze udział w mojej akcji na durszlaku.









Kuskus se schabem.






Leczo z papryki, cukinii, czerwonej cebuli i baklazana z kiełbaska.





Obiadek podany.



























Print Friendly and PDF 
 

2 komentarze: